11. félév Élelmiszer-higiénia gyakorlat

Utolsó módosítás: 2018.03.28 13:59
Kurzus11. félév Élelmiszer-higiénia gyakorlat
NyelvMagyar
Jellegkötelező
Értékelésgyakorlati jegy + vizsga (kollokvium)
Év/félév6/1
Kredit3
Előadás0 óra/félév
Gyakorlat80 óra/félév
Szakállatorvos (magyar)
TanszékÉlelmiszerhigiéniai Tanszék

A kurzus leírása

I. A gyakorlat keretében teljesítendő feladatok

A gyakorlat keretében teljesítendő feladatok a következők:

 

 

Feladat

1

Húsvizsgálat a vágóhídon

 

1.1. Sertés és/vagy szarvasmarha

 

1.2. Baromfi és/vagy házinyúl

2

Elsődleges termelés élelmiszer-biztonsági ellenőrzése

3

Élelmiszer-előállító üzem nyilvántartásba vétele, engedélyezése

4

Nyilvántartott és/vagy engedélyezett élelmiszer-előállító létesítmény ellenőrzése

5

Élelmiszerek szállításának és nagykereskedelmi raktározásának ellenőrzése

6

Élelmiszerek kiskereskedelmi forgalmazásának ellenőrzése

7

Vendéglátóhelyek, közétkeztető létesítmények ellenőrzése

8

Kistermelői élelmiszer-előállítás, -feldolgozás és -forgalmazás ellenőrzése

 

Az 1. pontban megjelölt feladat teljesítése kötelező; időtartama egy hét, amelyből legalább 3 napot sertés és/vagy szarvasmarha vágóhídon kell tölteni.

A 2-8. pontban jelölt feladatok közül legalább 70% (összesen 5 feladat) teljesítése kötelező.

 

II. Gyakorlati napló

Gyakorlatról naplót kell készíteni a fentiekben megjelölt feladatonkénti bontásban. A napló terjedelme 20-30 oldal, lehetőség szerint kiegészítve képekkel. A tematikus leírás során meg kell adni, hogy az adott feladat teljesítésére mely létesítményekben és milyen időkeretben került sor, majd röviden ki kell fejteni a teljesítés során szerzett tapasztalatokat.

A naplót a vizsga időpontját megelőző napon legkésőbb déli 12 óráig az alábbi linkre kell feltölteni: http://www.vetphysiol.hu/zarovizsga.

III. Vizsga

A vizsgáztatás szóban történik, amelynek keretében a hallgató néhány dia (power point bemutató) segítségével max. 5 percben összefoglalja a gyakorlat keretében teljesített feladatokat.